Vikingen

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

In het kort...                                                                                               En waar dan?

Met dit soort schepen overvielen de Noormannen grote delen van de wereld

 

Meer dan 1.000 jaar (van de 8e tot de 11e eeuw) geleden doken deze "piraten" voor de kusten van Europa op. Ze waren afkomstig uit het huidige ScandinaviŽ, voornamelijk Denen en Noren (vandaar: noormannen) en plunderden grote gebieden met een "honger" vergelijkbaar met die van Djenghis Khan. Ze hadden een werkwoord "vikingr", hetgeen "op avontuur gaan" betekent. Ze noemden zich 'Vaking' waarvan de naam Wiking of Viking - zoals ze door buitenstaanders genoemd werden - afgeleid werd.

Een viking vocht met een bijl, zwaard en speer. Verder gebruikte hij een houten schild dat of met leer bespannen of beschilderd was. De metalen knop in het midden van het schild beschermde de hand van de drager.

  Voor de schooljeugd
Vind je de tekst moeilijk, klik dan op de piratensmiley voor uitleg.

Men zegt dat...

VikinghelmDrinkhoorn van Viking

 

Helmen met horens

Er is geen bewijs gevonden dat Vikingen dit soort helmen zouden dragen. Het is waarschijnlijk een mythe uit de 19e eeuw, welke ondersteund wordt met striphelden als Hagar de verschrikkelijke of Asterix en diverse films. Bovendien waren helmen erg duur en konden alleen de hooggeplaatste Vikingen deze betalen. De gewone man droeg een strakke leren kap.

Drinken uit schedels

Het gebruik van mensenschedels als drinkbeker is een mythe; een foutieve vertaling van de IJlandse Kenning ligt daaraan ten grondslag (i.p.v. uit hoornen werd schedels vertaald).

Vuil; onrein

Het plaatje van vieze wilden in relatie tot de Vikings is nergens op gebaseerd. Ze gebruikten veel voorwerpen om zichzelf schoon te houden (vooral kammen kwamen bij hen veel voor). De Wikinger gebruikten zelfs zeep lang voordat het weer in Europa werd geÔntroduceerd, na de val van het Byzantijnse Rijk. Ze gingen 1x in de week in bad.

     

 

BackHomeNext

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.