Beroemd 2

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

John Rackham, Calico Jack                                           Beroemde piraten 3

Piratenvlag van J. Rackham (Calico Jack)John Rackham alias Calico Jack, zo genoemd vanwege zijn kleurrijke kleding

 

John Rackham werd Calico Jack genoemd vanwege zijn voorkeur voor bonte katoenen kleding. Hij is niet een van de meest beruchte piraten, maar werd het meest bekend om zijn samenwerking met Anne Bonney en Mary Read. Rackham kreeg zijn schip "Treasure" door een motie van wantrouwen tegen zijn kapitein omdat die niet een Frans schip liet enteren.

Later gaf hij het commando over aan de beide hieronder beschreven dames. Rackham had Anne Bonney, met haar toestemming, van haar man "geroofd". Zij heeft menig gevecht naast hem gevochten.

Hij en zijn bemanning werden in november 1720 gevangen genomen door Charles Barnet (voormalig piraat) en naar Jamaica gebracht, alwaar ze werden opgehangen.

John Rackham bedacht de piratenvlag!

Anne Bonney en Mary Read

Anne Bonney + Mary Read, twee vrouwelijke piratenAnne Bonney + Mary Read; Anne Bonney was de geliefde van Calico Jack

 

's werelds best bekende en bloeddorstige vrouwelijke piraten.

Mary Read kwam ter wereld als het onwettige kind van de vrouw van een zeeman, die een wettige zoon had verloren. Zij voedde Mary op als een jongen en kleedde haar als zodanig. Aan boord van een schip werd ze verliefd op een medebemanningslid. Zij trouwden en hadden een herberg dichtbij Breda (De drie hoefijzers). Na de dood van haar echtgenoot en omdat de omzet van de herberg te wensen overliet, is ze weer, als man, gaan varen. Nadat piraten het schip enterden mocht zij als enige "Engelsman" mee. Zij kwam onder commando van Rackman. Hier ontmoette zij Anne Bonney, de minnares van Rackman die ook als man verkleed ging.

Anne was het onwettige kind van een advocaat, William Cormac, en een dienstmeid die naar Amerika vluchtten toen de echtgenote van Cormac erachter kwam. Anne verveelde zich daar al snel en trouwde, als tiener, met James Bonney (part-time piraat). James had het land van de Cormac's willen "erven", maar William Cormac stak daar een stokje voor. Het stel vluchtte naar Nassau (toen: New Providence), waar Anne al snel achter de ware aard van James kwam. Ze ontmoette Calico Jack en werd zijn minnares.  

In 1720 werden zij volgens zeggen niet opgehangen omdat het niet toegestaan was zwangere vrouwen terecht te stellen. Mary Read zou in de gevangenis gestorven zijn aan koorts (voor- of nadat haar kind ter wereld kwam; de meningen hierover zijn verdeeld). Over Anne Bonney is alleen bekend dat ze haar minnaar heeft zien sterven (R. Langan).
 

 

HomeNext

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.