Beroemd 3

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Francis Drake                                                                         Beroemde schepen

Francis Drake, piraat in opdracht van de koningin van Engeland

 

Francis Drake werd in 1540 geboren als zoon van een puriteinse boer/geestelijke. Hij leerde zichzelf zeilen aan boord van een handelsschip. Later was hij officier aan boord van een slavenschip. In 1567 werd hij aangevallen door de Spanjaarden, hij verloor alles behalve zijn leven. Vanaf die tijd nam hij wraak op de Spanjaarden. In 1572 gaf Koningin Elisabeth Drake de opdracht, als kaper, naar Amerika te zeilen. In 1579 kaapte hij, dichtbij Panama, de met edelstenen, goud en zilver beladen Cacafuego (een Spaans galjoen). In 1582 kwam hij terug in Engeland, zijn ruim vol met de bovenstaande kostbaarheden en specerijen uit het Caribisch gebied. Koningin Elisabeth ridderde hem op het dek van zijn eigen schip "Golden Hind". In 1596 stierf hij tijdens een laatste, succesvolle, veldtocht tegen de Spanjaarden. 

Robert Surcouf

 Robert Surcouf, het embleem van Saint Malo. Hij klom op van scheepsjongen naar gevierd piraat en eindigde als reder.

 

Hij is het embleem van Saint Malo, de kapersstad. Hij was al heel vroeg gewend aan de zee en kwam als 13-jarige op een schip te werk als scheepsjongen. Hij wordt op zijn 20e kapitein/handelaar en handelt in slaven voor rekening van de plantage-eigenaren van Réunion…

Vanaf 1795 vecht hij tegen Engelse schepen in de Indische oceaan. Hij krijgt een reputatie van geduchte zeerover en maakt uitzonderlijke zaken buit.


In 1809 maakt hij schepen gereed voor lange zeetochten en na 1815 wordt hij een van de meest rijke reders van Saint-Malo, waar hij uiteindelijk sterft op 54-jarige leeftijd.

Montbar, Exterminator

 

Onder de leiders van de boekaniers was een Fransman, Montbar genoemd. Hij vernietigde zo veel Spaanse schepen en vermoordde zoveel Spanjaarden dat hij de "Exterminator" genoemd werd.

William Kidd, Kapitein Kidd

William Kidd begon als piratenvanger en eindigde zelf als piraat

 

In eerste instantie was hij benoemd om piraten te vangen, maar werd zelf een van de bekendste piraten. Hij werd waarschijnlijk in 1645 geboren en was zo'n succesvolle (Engelse) kaper in New York en het Caribische gebied dat hij teruggeroepen werd naar Engeland. Hier ontving hij de opdracht de Fransen te bestrijden én de piraten van Madagascar. Op een gegeven moment kaapte hij alle schepen aan de Indische kust en werd dus een echte piraat. Zijn laatste entering was de Quedagh Merchant. Een gigantische buit werd binnengehaald. Helaas was het meeste hiervan eigendom van de Engelse "Oost-Indische Companie". Kidd werd opgepakt en opgehangen. Zijn dood was verschrikkelijk want het touw brak twee keer.

Lees meer over begraven buit (zijn schat).
 
Jody Maat schreef een e-book over de schat van William Kidd,
klik hier.

 

BackHomeNext

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.