Beroemd
[Beroemd 2][Beroemd 3][Beroemd 4][Schepen]


Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Herny Morgan                                                                            Beroemde piraten 2

Henry Morgan, de schrik van de Spanjaarden

Met dank aan: www.freewebs.com/historyoffamouspirates

 Voor de schooljeugd
Vind je de tekst moeilijk, klik dan op de piratensmiley voor uitleg.

 

Henry Morgan was een van de meest meedogenloze piraten; zijn brutaliteit, zijn intelligentie en zijn lef maakten hem tot de meest gevreesde, maar ook gerespecteerde boekaniers. Hij was de ongekroonde koning van Jamaica. Hij begon als gewoon soldaat, leidde op een gegeven moment de Engelse militia in Port Royal en was in 1668 vice-admiraal over 15 schepen! Op hetzelfde tijdstip werd hij, na de dood van piratenleider Edward Mansfield, benoemd tot diens opvolger. Als Engels officier en piratenhoofdman werd hij de schrik van de Spanjaarden.

In 1670 kreeg hij het bevel naar Engeland terug te keren; de oorlog tussen Engeland en Spanje was afgelopen. Hij werd in het gevang gegooid en zou terecht moeten staan voor piraterij. Hij kreeg echter gratie van Koning Karel II (goede daden voor de staat verricht (!). Hij werd in 1673 tot ridder geslagen en tot gouverneur van Jamaica benoemd; zijn opdracht "bestrijdt de boekaniers". Toen Morgan in 1688 stierf waren er dan ook bijna geen boekaniers meer. Hij kreeg een officiŽle begrafenis met 22 saluutschoten!

Michiel de Ruyter

 

Michiel Adriaenszoon werd in Vlissingen geboren. Hij was de zoon van bierdrager Adriaen Michielszoon en Aagje Jansdochter. De naam "Maghyel Adriaensen Ruyter" zou hij pas rond 1636 aannemen (in februari 2007 werd bekend dat hij zich meer oorspronkelijk Michiel Trouwhand noemde, en zijn naam De Ruyter eerst kreeg in de tijd dat hij zijn eerste reis maakte als kapitein op het schip de Graeuwen Heynst). Zijn naam werd, zoals in de 17e eeuw gebruikelijk, ook door hemzelf op verschillende wijzen geschreven.

Men dacht dat hij aan zijn naam kwam omdat zijn grootvader of zijn oom van moederszijde als ruiter had meegevochten in het leger. Maar volgens Van Loo (biograaf) komt de bijnaam De Ruyter waarschijnlijk uit de kaapvaart en is zij ontleend aan het "ruiten" oftewel roven door zijn schip de Graeuwen Heynst ("Grauwe Hengst") waarvan hij in 1636 kapitein was. Deze scheepsnaam doet zowel denken aan een ruiter te paard als bevelhebber, als aan de kapitein als 'ruiter' of kaper.

Edward Teach, Blackbeard

Edward Teach, Blackbeard, leider van meer dan 300 piraten!

 

Edward Teach begon in 1713 met zijn piratenloopbaan, als gewoon bemanningslid op het piratenschip van Benjamin Hornygold. In 1716 gaf Hornigold Blackbeard een eigen, geconfisceerd, schip plus bemanning. In november 1717 enterden Teach and Hornygold de "Concorde". Hornygold accepteerde een generaal pardon van de Britse kroon, Edward Teach niet. Hij maakte van de "Concorde" een geweldig piratenschip en noemde haar "Queen Anne's Revenge". Op deze site vind je informatie over haar laatste rustplaats  http://www.ah.dcr.state.nc.us/qar.

Hij werd een van de meest gevreesde en verachte piraten. Hij had een geweldige zwarte baard dat bijna zijn gehele gezicht bedekte, hij scheerde zich nooit, vandaar zijn bijnaam: Blackbeard. In 1718 was hij "eigenaar" van 4 schepen met in totaal meer dan 300 piraten. Later dat jaar zeilde hij naar Noord-Carolina waar hij gratie kreeg. Hij bleef echter de zeeŽn onveilig maken en werd dan ook op 22 november onthoofd door Luitenant Maynard die koers zette naar Virginia om zijn beloning op te halen (er is zelfs een (romantische) film hierover verschenen).  

 

BackHomeNext

Copyright(c) 2005-2018 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.