Code

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Piratencode                                                                                Zie ook bij Straffen

Bartholomew Roberts legt de code uit

 

Diverse schepen hadden diverse regels (Woodes Roger liet zijn bemanning een overeenkomst tekenen die het gokken verbood; Bartholemew Roberts liet vastleggen dat zijn muzikanten op zondag vrij waren).

Hierbij enkele voorbeelden (vertaald uit oud-Engels) die ieder bemanningslid moest ondertekenen:

ieder bemanningslid heeft recht op een stem in belangrijke zaken; heeft recht op een gelijk deel van de voorraden en de drank tenzij er een tekort is dan wordt er bezuinigd.

Piratenskelet op verlaten eiland

 

als een bemanningslid voorstelt te deserteren of een belangrijk feit achterhoudt dat schadelijk zou kunnen zijn voor de groep zal hij op een onbewoond eiland achtergelaten worden met een fles water en een pistool met kruit en kogel.

 als een bemanningslid steelt, wordt zijn neus afgesneden en wordt hij achtergelaten op een onbewoond eiland of doodgeschoten.

Rug met littekens van zweepslagen 

 

als een bemanningslid een ander neerslaat, krijgt hij 39 (zweep)slagen op de blote rug (Moses' wet).

die man die in het ruim zijn pijp rookt (zonder deksel), een brandende kaars meeneemt of zijn pistool laat klikken (ontgrendelen) zal dezelfde straf ondergaan als bij het vorige artikel.

ieder die niet zijn eigen wapens schoonhoudt, klaar voor gebruik, of nalatig is in zijn doen en laten, zal een kleiner deel van de buit ontvangen en zal  tevens gestraft worden.

Bedreiging

Pieces of Eight

 

de kapitein heeft recht op 1 1/2 aandeel in de buit, de kwartiermeester, timmerman, bootsman en boordschutter ontvangen ieder 1 1/4 deel.

als een bemanningslid een deugdzame vrouw "lastig valt" zonder haar toestemming c.q. een oneerbaar voorstel doet wordt hij bestraft met de dood.

als een bemanningslid tijdens een gevecht op zee een oog verliest ontvangt hij 100 "Pieces of Eight" (1 PoE = US$ 0,96 of 0,75); verliest hij een vinger = 100 PoE; het linker been = 400 PoE; het rechter been of de linker arm = 500 en de rechter arm = 600.

 

PiratenAan boordCode

Copyright(c) 2005-2015 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.