Enteren!

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

 

Hoe werd een schip veroverd?   


Vrijbuiter valt aan
 

  • Eerst werd informatie verzameld over het doelwit. Welke lading is aan boord, hoe is de bewapening/mankracht? Dit gebeurde toen door het afluisteren van gesprekken in bijvoorbeeld een kroeg of herberg.
  • Als de piraten een superieur schip bezaten, konden ze ieder te veroveren schip met hun vuurkracht confronteren en kreupel maken. Het "slachtoffer" werd zo tot een snelle overgave gedwongen.
  • In werkelijkheid bezaten de piraten zelden betere schepen dan hun slachtoffers. Vaak moesten ze het hebben van hun kleinere, zeer wendbare schepen met lichte bewapening.
  • De piraten pleegden vaak verrassingsaanvallen, vanuit een inham, ongezien door de koopvaardijschepen en dan snel aan boord, grijpen wat je grijpen kunt en weer van boord. Hierbij gebruiken piraten enterhaken. Het schip wordt ermee langszij getrokken. Het roer werd door wiggen onbruikbaar gemaakt.
  • Regelmatig waren de piraten in de minderheid maar door hun angstaanjagende optreden en het voeren van de piratenvlag, waren hun slachtoffers verlamd van schrik, zodat zij vrijwel hun gang konden gaan.
  • De buit bestond, naast het schip zelf, vaak uit goud en zilver, sieraden, stof, tabak, alcolhol, gereedschap, wapens, kaarsen, zeilen, huishoudelijke artikelen en soms slaven. Ook werden bemanningsleden als gijzelaars vastgehouden voor losgeld of in de bemanning van het piratenschip opgenomen.
  • De buit werd onder de bemanningsleden verdeeld. Het grootste deel ging naar de kapitein. Een deel van de buit (lees: geld) was nodig om het schip te onderhouden en voedsel/drank te kopen voor de bemanning. De rest van de buit ging op aan vrouwen, feesten en drank.
  • Meestal werden artsen** en timmerlieden gedwongen zich bij de piraten aan te sluiten.
  • Piraten droegen veel wapens met zich mee. Klik hier voor meer informatie erover. Tevens gebruikten ze granaten en stinkpotten. De eerste was een glazen of stenen potje gevuld met buskruit die ze lieten ontploffen. De tweede was een stenen potje wat brandend zwavel bevatte. De rook hieruit benam de bemanning de adem en deed hun ogen branden.

** De gevolgen van deze gevechten/de oorlog konden heel erg zijn; infecties, amputaties en overlijden. Er waren geen of weinig medische instrumenten en soms geen medische kennis aan boord. Verbrijzelde ledematen werden afgebonden en zonder verdoving afgezaagd. De stomp werd dichtgeschroeid. En dan maar hopen dat er op zo'n vies schip geen infectie ontstond. De Franse zeerover Francois le Clerk verloor op deze wijze zijn been, maar overleefde. Hij had zich een houten been laten aanmeten en kreeg daardoor zijn bijnaam: Jambe de bois (houten been).

 

 

PiratenAan boordEnteren!

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.