Jolly Roger

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

In het kort...   

Jolly Roger, vlag waaronder piraten op roof gingen

 

 

 

In de 17e eeuw vochten de piraten onder de vlag van het vaderland en werden andere soort vlaggen gevoerd als identificatie of als intimidatie; meestal een zwarte vlag met een doodshoofd en gekruiste witte botten.

Zo'n vlag was van oorsprong een pestvlag. Als er in een dorp of stad de pest heerste, hing men die vlag aan de kerktoren zodat iedereen kon zien dat men beter uit de buurt kon blijven. Dit symbool is door de piraten overgenomen (meldde Roland Wieffering mij; maart 2006). In principe had iedere piraat met een eigen schip ook een eigen vlag.

De Jolly Roger (zie plaatje links) werd, volgens zeggen, het eerst gevoerd door Richard Worley (1718). Rond die tijd voerde Emanuel Wynne vrijwel dezelfde vlag, maar met toevoeging van een zandloper. De naam 'Jolly Roger' is waarschijnlijk een verbastering van 'Le Joli Rouge' (mooi rood in het Frans (de kleur van rode vlaggen of de kleur van bloed?) en de bijnaam van de duivel (Old Roger).

Jack Rackham gebruikte een zwarte vlag met een doodshoofd met daaronder twee kartelassen (zwaarden). Roberts vlag had een afbeelding van zichzelf staande op twee doodshoofden (van de gouverneurs van Barbados en Martinique, zijn gezworen vijanden).

Lees hier verder over deze vlaggen...
 

 

PiratenAan boordJolly Roger

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.