Modern

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

           

 • De 'oude' piraterij stopte bijna geheel in de 19e en de 20e eeuw doordat de handelsschepen groter en beter beschermd werden, de vaarroutes gecontroleerd werden door de marine, alle eilanden en landen geregistreerd stonden en ook omdat de bevolking inzag dat piraterij niet meer door de beugel kon. Toch bleef piraterij bestaan, vooral in de Zuid-Chinese Zee..
               Moderne piraterij, overvallen van handelsschepen
 • Moderne piraterij is toegenomen in gebieden zoals AziŽ (Zuid-Chinese Zee), delen van Zuid-Amerika en het zuidelijke deel van de Rode Zee. De meest beruchte zeeroutes zijn die bij SomaliŽ, MaleisiŽ (Straat van Malakka), IndonesiŽ en Singapore. De moderne piraten gebruiken nu graag kleine snelle boten zodat ze snel bij de moderne handelsschepen kunnen komen. Deze moeten vaak bij enge zeestraten vaart minderen en zijn zodoende makkelijk te enteren. De piraten doen zich vaak voor als vissersboten of handelsschepen om zodoende inspecteurs te foppen. Soms zijn het echter schichtige dieven, door armoede en corruptie piraat geworden, die snel aan boord klimmen (West-Afrikaanse kust). 
 • In veel gevallen zijn de moderne piraten niet geÔnteresseerd in de lading maar wel in de persoonlijke eigendommen van de bemanning en de inhoud van de safe. Soms wordt de bemanning van het schip gedwongen van boord te gaan, of erger vermoord, en zal het schip onder valse papieren en met een nieuwe verflaag verder gaan (drugssmokkel in het Caribisch gebied !). Steeds vaker gaat zeeroverij over in terrorisme!
   
 • Zeeroverij staat per jaar naar schatting voor ongeveer 15 miljard dollar. In 2003 werden 445 schepen aangevallen, bijna 100 zeelui verloren daarbij het leven, terwijl meer dan 300 bemanningsleden gewond raakten of in gijzeling werden genomen (bron: Fenedex februari 2005).
   
 • 6 juni 2005 meldde de Telegraaf dat de Amerikaanse minister van defensie, Donald Rumsfeld, Thailand en de omliggende landen tot grotere samenwerking heeft opgeroepen om zeepiraten in de Straat van Malakka te bestrijden.  De Thaise minister van defensie, generaal Thammarak Isarangura Na Ayutthaya, heeft dat maandag na een onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot gezegd. Meer dan 50.000 schepen per jaar maken gebruik van de 960 km lange zeestraat tussen MaleisiŽ, Singapore en IndonesiŽ, samen goed voor de helft van alle olietransporten en een derde van het goederenverkeer. De Amerikaanse marine heeft hulp aangeboden bij het bewaken van de scheepvaartroute, maar MaleisiŽ en IndonesiŽ willen daar niets van weten. MaleisiŽ heeft Thailand wel gevraagd mee te doen aan patrouilles in de toegangen tot de Straat van Malakka.
   
 •  29 november 2005 meldde het Algemeen Dagblad dat het Amerikaanse bedrijf Topcat Marine Services in opdracht van de Somalische overgangsregering jacht gaat maken op een piratenmoederschip. De zeerovers gebruiken het moederschip om soms wel honderden kilometers uit de kust met snelle motorboten aanvallen uit te voeren. Aanvallen van piraten zijn in 2005 voor de kust van SomaliŽ sterk gestegen. Het Internationale Scheepvaartbureau telde 32 aanvallen sinds maart, waarvan eentje op het voedselschip van de Verenigde Naties. In november had nog een aanval plaats op een cruiseschip. Piraten schoten 3 granaten af en bestookte het luxe schip met machinegeweren. Gelukkig slaagde de kapitein erin zijn schip uit de handen van deze rovers te houden.
 • 26 juli 2006 meldde het Algemeen Dagblad dat IndonesiŽ het afgelopen half jaar bijna een kwart (33) van alle piratenaanvallen wereldwijd te verduren heeft gekregen. In totaal sloegen de piraten 127 keer toe. Het Piraterij Meldpunt meldde dat men veel geweld gebruikt en bemanningsleden intimideert.
   
 • 17 augustus 2006 meldde Le Monde dat enkele honderden mannen, zonder geweld, de kustplaats Hobyo, in SomaliŽ, hebben ingenomen. Hobyo, ongeveer 500 km ten noorden van Mogadiscio, geldt als een van de belangrijkste steunpunten van de Somalische piraterij. De operatie startte enkele dagen eerder toen de troepen Haradhere ingenomen hadden, ook een basis van de piraten van waaruit de "Dťfenseurs des eaux territoriales de Somalie" opereerden. Deze groep wordt verantwoordelijk geacht voor het 'ontvoeren' van een hulpgoederenkonvooi in 2005. De piraten waren echter beide dorpen ontvlucht. Eind juli had Sjeik Hassan Dahir Aweys zijn plannen bekend gemaakt een einde te willen maken aan de piraterij.
   
 • 17 oktober 2007 meldde het AD dat het aantal gevallen van piraterij de eerste negen maanden van 2007 met 14% is gestegen ten opzichte van dat van 2006 (Internationaal Maritiem Bureau)! In totaal werden er tussen januari en september 198 overvallen op zeeschepen uitgevoerd (2006: 174). Er werden 15 schepen gekaapt, 63 bemanningsleden gekidnapt en drie zeelieden gedood. De Indonesische wateren blijven het gevaarlijkst, hoewel het aantal gevallen terugliep. Bij SomaliŽ nam het aantal gevallen toe van 8 in 2006 tot 26 in dezelfde periode in 2007, bij Nigeria van 9 naar 26.
 • 8 november 2008 vertelde de Volkskrant het verhaal van SomaliŽs bloeiende, niet zo heel erg verborgen pirateneconomie. Het land is een chaos, kinderen gaan er dood van de honger, in de straten van de hoofdstad Mogadishu worden moorden gepleegd voor een hap eten. Maar een deel van de economie profiteert van al die wanhoop en wetteloosheid: de piraterij. Volgens Somalische zegslieden naderen de opbrengsten uit piraterij dit jaar de 50 miljoen dollar. Dit jaar zijn in de wateren voor de Somalische kust meer dan 75 schepen aangevallen; dat is Ė voor zover bekend Ė meer dan in enig ander jaar. Een daarvan is een OekraÔens vrachtschip, geladen met tanks, luchtafweergeschut en ander zwaar wapentuig. Het werkterrein van de piraten beslaat duizenden vierkante kilometers, van de Golf van Aden, bij de nauwe doorgang naar de Rode Zee, tot de Keniaanse grens aan de Indische Oceaan. Sommige vissers zeiden op piraterij te zijn overgestapt, omdat hun werk onmogelijk was gemaakt door vergiftiging en verwoesting van het zeemilieu. Niemand lijkt te weten hoe de orde kan worden teruggebracht in de zeeŽn van SomaliŽ. Het is niet eens duidelijk of de Somalische autoriteiten wel willen dat er een einde komt aan de piraterij. Westerlingen en gedetineerde kapers spreken van dubieuze betrekkingen tussen visserijbedrijven, particuliere bewakingsbedrijven en ambtenaren.
 • 19 november liet de Russische commandant van de marine, admiraal Vladimir Vysotski, weten dat Moskou meer marineschepen gaat inzetten tegen piraterij in de wateren bij SomaliŽ. Hij zei niet hoeveel extra schepen Rusland wil inzetten. In september stuurde de Russische marine een eerste fregat.
 • Volgens een rapport van de Britse denktank Chatham House heeft piraterij dit jaar (2008) tot 30 miljoen dollar aan losgeld gekost. Volgens een analist van de BBC bestaat een piratenbende meestal uit drie verschillende groepen. Je hebt de oude vissers die de zee goed kennen, de oude militiamannen die gevechtstechnieken kennen en met wapens overweg kunnen, en de technische experts die de hi-tech apparatuur bedienen.
 • MV EagleTelegraaf; 24 apr 2011, Somalische piraten laten schip gaan - MOGADISHU -  Een groep Somalische kapers heeft een onder Cypriotische vlag varend vrachtschip met 24 Filipijnse opvarenden vrijgelaten na de betaling van losgeld. De piraten stellen 6 miljoen dollar (circa 4,1 miljoen euro) te hebben ontvangen. De MV Eagle werd in januari gekaapt.Ecoterra, een organisatie die onderzoek doet naar activiteiten van piraten in de Indische Oceaan, meldde zondag in een verklaring dat er inderdaad een ĄforsĒ bedrag is betaald in ruil voor de vrijgave van schip en bemanning. Over de exacte hoogte van het bedrag werden geen mededelingen gedaan. De MV Eagle was begin dit jaar onderweg van India naar JordaniŽ toen de kapers zich meester maakten van het schip. Piraterij vormt een groot probleem in de wateren rond SomaliŽ. Dat land beschikt al twee decennia niet over centraal gezag, waardoor criminelen er vrij spel hebben.
 • Opvallend is dat piraterij voor de Somalische kust en in de Golf van Aden in 2015 en 2016 nagenoeg gestopt is. Piraterij is sterk afgenomen in 2016, maar volgens onderzoekers gebruiken de piraten wel steeds meer geweld (NRC)

Moderne definities van piraterij omvatten het volgende:

 • Kidnapping van mensen voor losgeld
 • Beroving
 • Moord
 • Illegaal meenemen van dingen van het schip of het schip zelf
 • Sabotage en laten zinken van het schip.

Moderne piraten gebruiken veel nieuwe technologieŽn: mobiele telefoons, speedboten en AK-47's (machinepistolen), tevens verdenkt men hen ervan satelietnetwerken te bespioneren.

Maar de goeden laten ook van zich horen....

Het Rotterdamse bedrijf "Secure-Marine" heeft een  gat in de markt ontdekt voor zijn "shock-railing". Dit is een electronische barriŤre rondom het hele schip die eventuele enteraars verwelkomt met een stroomstoot van 9000 volt. De IMB-specialisten hebben deze vinding warm aanbevolen - zij het niet voor olie- of gastankers want een vonk zou een ramp kunnen veroorzaken (Radio Nederland Wereldomroep-8 augustus 2005).

Volgens Dagblad De Pers (31 mei 2007) gaat een replica van de grootste vikingboot op proefvaart in Noorwegen. Het originele vikingschip heeft zo'n 950 jaar op de bodem van het Roskilde-fjord gelegen. Daar was het met enkele andere vikingschepen tot zinken gebracht om de doorvaart te belemmeren. 35 jaar geleden werden ze gelicht en naar het Roskilde Viking Museum in Denemarken gebracht. De kiel van het grootste exemplaar, de Skuldelev 2 (waarschijnlijk in 1040 in Ierland gebouwd), verkeerde in zo'n goede staat dat ze een exacte replica konden maken. Daarvoor waren nodig: 150 m3 eikenhout en 7000 ijzeren nagels, allemaal met de hand verzaagd, bewerkt en gesmeed met kopieŽn van de originele werktuigen.
Het grootste avontuur begint 1 juli dan gaat het schip op weg naar de Ierse hoofdstad Dublin, die in de 9e eeuw door de Vikingen werd gesticht. Een reis die naar verwachting ongeveer 7 weken duurt. Meer informatie lees je op:
www.havhingsten.dk (in het Deens of Engels).

Een Indiase oorlogsbodem heeft 18 november 2008 's avonds een aanval van Somalische piraten in de Golf van Aden afgeslagen. Het schip, de INS Tabar, patrouilleert in de Golf van Aden om kapingen te voorkomen.

Nederland heeft de komende 4 maanden (bericht teletext 13 augustus 2009) de leiding van de EU-missie tegen de piraterij voor de kust van SomaliŽ. Met een ceremonie aan boord van een Spaans fregat nam commandeur Pieter Bindt het commondo over van Spanje. Voor Nederland is het fregat Evertsen bij de missie.

13 februari 2011 - Fregat bevrijdt gekaapt vissersschip/(Novum/AP)

Een Deens marinefregat heeft een gekaapt vissersschip bevrijd. Bij de actie zijn zestien Somalische piraten opgepakt en twee vissers bevrijd, meldt de NAVO. Het vissersschip viel op omdat er twee snelle bootjes aan boord waren. Het marineschip vuurde waarschuwingsschoten af om de boot te stoppen. Daarna gingen mariniers aan boord. Zij vonden zestien piraten en twee gijzelaars uit Jemen. Toen het schip een jaar geleden werd gekaapt waren er nog negen vissers aan boord, maar het grootste deel van de bemanning was al vrijgelaten. De eigenaren van kleine schepen kunnen het losgeld dat piraten eisen soms niet betalen. SomaliŽ heeft al twee decennia geen functionerende regering, waardoor het moeilijk is de piraterij een halt toe te roepen.

Oktober 2011 - Fenedex Press

Pompen van Eekels ingezet tegen piraterij
Dit jaar werd op een Chinese scheepswerf een groot baggerschip gebouwd in opdracht van een Nederlandse baggeraar. Om de nieuwe aanwinst tegen piraterij te beschermen, is rond het gehele schip een ringleiding geÔnstalleerd waarmee een afwerend watergordijn kan worden gecreŽerd. Hierdoor kunnen piraten niet aan boord komen, terwijl hun bootjes in korte tijd vol water komen te staan. Voor de aanvoer van het water vanuit de ballasttanks van het schip werden vier hogedruk dieselmotorpompsets uit de huurvloot van Eekels ingezet. Onlangs is het baggerschip 'in veilige haven' aangemeerd.

18 mei 2016 - Maritiem Nederland

In de afgelopen drie  jaar is piraterij in de Golf van Aden sterk teruggelopen. Dat komt door diverse anti-piraterijoperaties van wereldwijd samenwerkende marines, door zelfbescherming van de koopvaardijschepen  en door initiatieven in SomaliŽ, onder andere om jongeren van het criminele pad te houden.
 

Slachtoffers

Moderne piraten op de wereldzeeŽn nemen op hun rooftochten steeds vaker bemanningsleden in gijzeling. Meestal de bemanning van vissers- en handelsboten. Een klein overzichtje...

Schepen van de machtige Alexander de Grote werden in de 4e eeuw voor Christus al bedreigd door piraten!

Een beroemde: Julius Caesar. Een jonge Caesar zeilde rond 74 voor Christus naar Rhodos voor zijn studie Rhetorica. Hij werd door piraten overvallen en pas vrijgelaten toen men hem vrijkocht. Hij had de piraten "beloofd" dat als hij niet onmiddellijk werd vrijgelaten hij achter ze aan zou gaan en ze allemaal zou kruisigen. Hij heeft woord gehouden.
Nadat de Romeinen het hele Middellandse Zee-gebied hadden veroverd daalde de piraterij aanzienlijk (gebrek aan vrijplaatsen). Na de val van het Romeinse Rijk kwamen ze weer tevoorschijn (Vikingen en Moorse Piraten (
Barbarossa).

Nog een beroemde; rond 405 werd de Welshmen Patrick door piraten als slaaf verkocht en naar Ierland gebracht. Hij ontsnapte na 6 jaar en vertrok naar Engeland. In Ierland had hij echter kennis gemaakt met het Christendom en hij vond het zijn taak heel Ierland te bekeren. Verder heeft deze heilige alle slangen uit Ierland verbannen en de shamrock (drie-eenheid) gebracht. Op zijn sterfdag, 17 maart vieren alle Ieren St. Patrick's Day.

Peter Blake (zeiler en onderzoeker) werd door rivierpiraten gedood in december 2001, bij MacapŠ, toen hij met zijn jacht op onderzoek in het Amazonegebied was. De rovers maakten de buitenboordmotor en wat horloges buit. De authoriteiten hebben de piraten uiteindelijk te pakken gekregen en ze tot gevangenisstraffen van gemiddeld 32 jaar veroordeeld.

Eind 2004 openden piraten het vuur op een van de slepers van Smit (zee- en bergingsbedrijf).

15 en 16 maart 2005 meldde het Algemeen Dagblad dat een bende van 35 piraten, gewapend met machinegeweren en raketgranaten, bij MaleisiŽ een volbeladen gastanker gekaapt had. Ze hadden het schip wel vrijgegeven maar twee bemanningsleden gegijzeld en meegenomen. Bij een tweede aanval hebben eveneens zwaar bewapende piraten een Japanse sleepboot overvallen. In totaal zijn er 5 mensen gegijzeld.  De autoriteiten van IndonesiŽ en MaleisiŽ hebben de Straat van Malakka vruchteloos afgezocht naar de piraten. Er is losgeld gevraagd.

In 2005 werden in totaal 440 mensen in gijzeling gehouden, het hoogste aantal sinds 1992, aldus Metro (1 februari 2006). In 1992 begon het Internationaal Maritiem Bureau in MaleisiŽ met het bijhouden van gegevens over piraterij. De Indonesische wateren gelden nog altijd als de gevaarlijkste ter wereld. Relatieve nieuwe werkterreinen zijn de wateren voor de kust van SomaliŽ en Irak.

 

 

HomeModernFilm+boekSchat

Copyright(c) 2005-2017 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.