Schat

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Schatkaarten en schatgraven     

 Piraat met schatkist op eiland (in werkelijkheid begroeven ze hun buit vrijwel nooit, ze maakten het geld op)
Een schatkaart en het geheim van een begraven schat zijn belangrijke onderdelen van de piratenmythologie. Velen nemen aan dat piraten hun buit begraven op afgelegen plaatsen om ze later op te graven en te gebruiken.

In werkelijkheid is de enige die dit echt gedaan heeft de Schotse piratenkapitein William Kidd. Een deel van zijn buit (munten) heeft men teruggevonden, begraven op een eilandje voor New York. Over de rest gaan de wildste verhalen. Aangezien Kidd is opgehangen ....
Onlangs (voorjaar 2015) meldde het AD het volgende: 'Archeologen denken bij Madagaskar een deel te hebben gevonden van de schat van Kidd. De zilveren staaf van 50 kg wordt bewaakt door militairen op het eiland Sainte-Marie. Duikers brachten het zilver aan land. De schat is vermoedelijk afkomstig uit het wrak van een piratenschip'.

In Treasure Island (schateiland) laat Robert Louis Stevenson een schat begraven. Misschien dat daarom aangenomen wordt dat piraten hun buit onder de grond stoppen. Het is een leuk concept dat sindsdien in piratenverhalen en -films voorkomt.

Jody Maat heeft er zelfs een e-book over geschreven, zie Aankopen.

Een 'piratenschat' bestond veelal uit kostbare lading, niet alleen (Azteken) goud en zilver, maar ook tabak en slaven.

 

Schattige plaatjes...

  • .
     

  •  
  •  

 

 

HomeModernFilm+boekSchat

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.