Straffen

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Kielhalen    

 

Kielhalen was een van de lijfstraffen die op zee gegeven konden worden. Deze straf komt uit de Griekse tijd.

Het bemanningslid werd aan een touw bevestigd, soms werden zijn armen aan zijn lijf vastgesnoerd, overboord gegooid en onder de kiel van het schip doorgetrokken. Als je een officier had bedreigd onderging je dit 3x!
Een alternatief was het slachtoffer van voor naar achter te slepen, maar dat duurde meestal 3 minuten of nog meer, dus werd meer als een doodstraf gegeven.
Vaak namen de touwen eendemossels of zeepokken mee welke aan de kiel vastzaten, deze zijn zo scherp dat ze de kleding en de huid van het slachtoffer openhalen.

In veel gevallen was dit niet de officiŽle straf maar eentje die de kapitein had uitgezocht. Men neemt aan dat deze straffen vaker bij piraten voorkwamen, maar dat is niet bewezen. Kielhalen als straf was alleen legaal in de Nederlandse marine tussen 1560 en 1853.
 

De plank

Plank lopen

 

Dit is een vorm van executie.

Het slachtoffer wordt gedwongen een plank af te lopen die uitsteekt over de zee. Men dacht dat het "plank lopen" veel bij piraten voorkwam, maar dit is onjuist (het is meer een mythe bedacht door Hollywood). Piraten gooiden hun slachtoffers men z'n allen gewoon overboord !

Cat-o'-nine tails (Karwats)

Cat-o'-nine-tails (karwats; zweep met 9 strengen)

 

Een heel bijzondere zweep van koeien- of paardenleer; het had negen strengen met knopen erin.
Het was tegen de regels deze strengen te verzwaren met stenen of scherpe voorwerpen. Tussen de afstraffingen door werd deze geolied en schoongemaakt, helaas wist men toen nog niet van het bestaan van bacterieŽn. Om de straf nog erger te maken kon men zeewater (zout) over de wond gooien.
Dit werd door de kapitein of de bemanning van een piratenboot gekozen als straf als een medebemanningslid de code had gebroken (zie
code).

In het liedje "What do you do with a Drunken Sailor" zit een zin "geef het bemanningslid aan de dochter van de kapitein ("Captain's Daughter")"; dit klinkt niet erg, maar dit is een andere term voor de "Cat-o'-nine tails" !

 

PiratenAan boordCodeStraffen

Copyright(c) 2005-2015 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.