Waar?

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Jamaica   

Jamaica, ligging

 

Vlag van Jamaica

 

De originele naam van dit eiland komt van "Xamayca", wat land van bos en water betekent. De Arawak of Taino van Zuid-Amerika gaven het eiland deze naam toen zij hier tussen 1000 en 400 voor Christus kwam wonen.
In de 17e eeuw had Port Royal de reputatie van de
rijkste en ondeugendste stad van de wereld. Het was berucht voor zijn vertoon van rijkdom en losse moraal en was een populaire plaats voor piraten om hun geld uit te geven.

In 1657 nodigde de gouverneur de boekaniers uit om van Jamaica hun thuisbasis te maken en als zodanig de Spaanse, maar ook Franse, agressie een halt toe te roepen. Port Royal was hun stad waar ze hun geld uitgaven in de honderden bordelen en herbergen. totdat de stad tijdens een aardbeving, gepaard gaande met tsunami's (1692) verwoest werd. Er werd een nieuwe hoofdstad gekozen die later naar Kingston verhuisde.

 

Hispaniola

Dominicaanse Republiek, Hispaniola

 

Hispaniola (van het Spaanse La Española) is het op een na grootste eiland van de Antillen, ten oosten van Cuba. 1/3 deel van het eiland heet Haïti, het overige (2/3) deel heet de Dominicaanse Republiek (zie links).

De Taíno noemden het eiland "Quisqueya" (of "Kiskeya"), dit wordt nog steeds in beide landen gebruikt.

De piraten overvielen zwaarbeladen galjoenen in de Windward Passage, tussen Cuba en Hispaniola.
 

Tortuga

Tortuga, het schildpaddeneiland in het Caribisch gebied

 

Tortuga (schildpad in het Spaans) of Isla Tortuga is een eiland in de Caribische Zee en bevindt zich ten noorden van Haïti. Het eiland was vanaf 1630 de thuisbasis van veel piraten (daartoe uitgenodigd door Franse en Engelse kolonisten!; hier vandaan vielen ze Spaanse kolonies aan). De boekaniers van Tortuga, vooral Engelsen, Fransen en een klein aantal Nederlanders, noemden zichzelf "Broeders van de kust". Door de import van ong. 1650 prostituees (1645) trachtte de Franse gouverneur het leven van de vele boekaniers te regulariseren. In 1670 was het enigszins gedaan met het boekanierstijdperk; de piraten gingen zich bezighouden met het kappen en verkopen van hout of gingen in dienst bij Engelse of Franse piraten. Tortuga bleef een neutrale piratenschuilplaats en hoofdstad van de piratenwereld tot ong. 1680.
 

 

PiratenBoekaniersWaar?

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.