Waar?

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Indische Oceaan     

 

 

 

 

In de Indische Oceaan werd vooral zijde, specerijen en luxe artikelen (bij voorbeeld Chinees porselein) buitgemaakt. Madagaskar was in de 17e eeuw een piratenbasis van waaruit schepen van en naar Kaap de goede Hoop werden aangevallen, zoals met goud beladen Mogolschepen en met specerijen en zijde beladen Portugese India-armada's.

Op het eiland Ile Sainte Marie aan de oostkust van Madagaskar vind je het piratenkerkhof dat op even facinerende als morbide wijze herinntert aan deze woeste tijd. Zie foto hieronder.

 

 

 

Welke piraten? William Kidd, Robert Culliford, Henry Avery, Thomas Tew en Olivier Levasseur woonden op île aux Forbans, een eiland in de baai van Sainte Marie's belangrijkste stad, Ambodifotatra. De volgende schepen liggen vlak bij de kust op de zeebodem: Captain Kidd's Adventure Galley en Captain Condent's Fiery Dragon.

Voorbeelden van slachtoffers: Indiase Mogols, Franse en Engelse koopvaardijschepen en schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie).

 

 

Brazilië

 

 

 De kust van Brazilië is 7491 km lang! Koloniale mogendheden verscheepten vanuit de havens gedolven en gestolen goederen (o.a. goud en zilver). Een doelwit voor piraten dus, die zich schuilhielden op eilandjes voor de kust of in een baai.

Fernando de Noronha ligt vlak onder de evenaar en is 350 km verwijderd uit de kust. Het heeft mooie zandstranden en veel giftige planten. Volgens zeggen komt dat omdat er in het verleden zoveel slechteriken op het eiland woonden, o.a. Captain Kidd !

Onder Paraty, de Costa Verde, bevindt zich de baai van Ilha Grande. Daar zijn diverse tropische, met dichte jungle begroeide eilandjes die vroeger wemelde van piraten die het hadden voorzien op de schatten van de caminho do ouro, de aanvoerroute van de goudmijnen in het Braziliaanse achterland.

Russische piraten - Oesjkoejniks

 

 

 

De oesjkoejniks (Russisch: ушкуйники; oesjkoejniki) waren, volgens Wikipedia, piraten uit de stad Veliki Novgorod die zich net als de Vikingen schuldig maakten aan vechten, moorden en berovingen. Hun naam is afgeleid van het woord oesjkoej, een soort middeleeuws Russisch schip met een platte bodem, die makkelijk konden worden vervoerd over de portages tussen de rivieren.

Arabische piraten

 

 

De Arabische piraten gebruikten Dhows / Ghanja's om hun slachtoffers in te halen. Deze schepen waren zeer wendbaar en razendsnel. Een ghanja of kotia is een grote houten dhow, een westelijk Arabisch piraten- en oorlogsschip met twee of drie masten.

Rahmah bin Jabir al-Jalahima (Qurain, 1760? - 1826) was een Arabische piraat in de Perzische Golf.

 

Chinese piraten

 

 

De honderden jonken van Ching Shih (een vrouw) terroriseerden begin van de 19e eeuw de kust van Guangdong. 

De 'rode vlag vloot' onder bevel van Ching Shih kon niet worden verslagen door de Qing-dynastie, de Britse of de Portugese marine. Maar in 1810 werd er amnestie gegeven aan piraten en zij maakte hier gretig gebruik van. Ze eindigde haar piratencarrière datzelfde jaar en accepteerde het amnestievoorstel van de Chinese overheid. Ze hield de bemachtigde buit en openende een gokhuis

Ze stierf in 1844, op 69-jarige leeftijd.

In 2007, in de film Pirates of the Caribbean: At World's End, wordt Ching Shih voorgesteld als een belangrijke piraat met de naam "Heerseres Ching". Ze is een van de 9 Pirate Lords.

 

BackHomeNext

Copyright(c) 2005-2016 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.