Waar?

 

Zeerovers 
Boekaniers 
Vrijbuiters 
Vikingen 
Aan boord 
Beroemd 
Nu + fictief 
Contact 
Woordenlijst 
Quiz 
Herkomst 
Awards 
Spullen+spellen 

Middellandse Zee                         Klik hier voor piraterij in de Indische Oceaan en Rusland.

 

 

Barbarijnse kust = kustgebieden van de Middellandse ZeeDe Barbarijnse Piraten (of kapers) hadden hun thuisbases in Tunis, Tripoli, Algiers, Salč en havens in Marokko (dit stuk stond bekend als de Barbarijnse kust (Maghreb). Zij vielen met hun galeien schepen aan in het westerse gedeelte van de Middellandse Zee (van de kruistochten tot aan het begin van de 19e eeuw).

De meest bekende Barbarijnse piraat was Barbarossa (Red Beard (= roodbaard), de alias van Khair ad Din (gestorven in 1546). Deze Turk van Griekse origine was, samen met zijn oudere broer Aroedj, door de heerser van Algiers uitgenodigd om de stad van de Spanjaarden te bevrijden; dat deed hij, maar doodde ook de heerser zelf en nam vervolgens de stad in (1510-1546). Het werd dé uitvalsbasis voor de kapers (ter info: Aroedj had tijdens een gevecht zijn arm verloren; zijn jongere broer kwam daarom aan de macht).

Enkelen waren overlopers; Renegadoes en Moriscoes (Spanjaarden en Portugesen) genaamd. Het gebruikelijke schip was de slavengalei (soms met gevangenen aan de riemen). Twee voorbeelden van Renegadoes die tot de islam toetraden en hun naam veranderden zijn: Süleyman Reis "De Veenboer" en zijn kwartiermeester Murad Reis (Jan Janszoon van Haarlem). Beiden werkten voor de beruchte, protestantse, zeerover Simon the Dancer, welke zelfs een paleis had en waarschijnlijk de meest succesvolste van allen was (informatie o.a. ontvangen van Frank Landsman, MA, Bandung/West Java).

Jan Janszoon van Haarlem overleed iets na 1641 in Salee, Marokko. Zijn loopbaan kende "up and downs". Hij was in 1605 een piratenjager, werd zelf piraat, handelde vooral in slaven (terwijl hij in 1618 zelf als slaaf was verkocht), was admiraal van de vloot van Muley Zidan, de sultan van Marokko en een van zijn schoonvaders, gouverneur van Salee (1624), Marokko. Men zegt dat in 1635 Jan gevangen genomen werd door de Maltezer Ridders, maar kon ontsnappen. Een van Murad's zonen Anthony Jansen van Salee-Vaes (mulat) emigreerde naar Nieuw Amsterdam (New York) en werd beroemd als "The Terrible Turk"; naar verluidt is hij de voorvader van de Vanderbilts, Jackie Kennedy-Onassis en Humphrey Bogart.

 

 

Saint Malo
In de 17e eeuw werd Saint Malo rijk van alle pirateninkomsten. Het begon allemaal in de 9e eeuw toen ze hun schepen gingen bewapenen tegen de Viking-aanvallen.

Zie ook bij Surcouf.

 

 

Maltezer schipMaltese Corsairs
Deze vochten in het Middellandse Zee-gebied tegen de Turken.

Ze werden geleid door de "Knights of St. John".

De Maltese Corsairs vochten in eerste instantie voor het geloof, maar na een tijdje werd de "beloning" van de piraterij zo groot dat zij echte piraten werden. De religieuse idealen werden dus opzij gezet.

 

 
 

 

HomeNext

Copyright(c) 2006-2015 Piraten / All rights reserved www.hobbysite.info.